Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hátha valaki nem tudja...
  2007-06-24 19:37:40, vasárnap
 
  Hátha valaki nem tudja...
2007-06-23. 12:47:45

Június 24-e van, Szent Iván napja. 88 évvel ezelőtt, 1919. június 24-én Zemplén Szilárd korvettkapitány vezetésével a dunai monitorok fellázadtak Kun Béla vérgőzös vörös rezsimje ellen: kitört a "tengerészeti ellenforradalom".

A legkiválóbb tisztek, mint Böhm Cosimus korvettkapitány, Mindszenthy Árpád, Görgey Richárd, Csicsery László és Máhr Jenő sorhadnagyok vezetésével a Maros, a Lajta, a Csuka és számos más dunai monitor akciót kezdeményezett a vörösuralom ellen. Az akció, melynek során a Pozsony őrnaszád tűz alá vette a gyűlölt szovjetházat, azaz a Hungária Szállót eleinte sikeresnek ígérkezett, majd a vörös csőcselék túlereje folytán elbukott.

Két közreműködője csicseri Csicsery László és Máhr Jenő sorhadnagyok elestek a vörösökkel vívott küzdelemben, s ezért őket posztumusz vitézekké avatta a Horthy Miklós által alapított Vitézi Rend.

Emléküket soha nem feledjük!

Dobai Miklós


Akik szembe mertek szállni Kun Béla diktatúrájával

Akik szembe mertek szállni Kun Béla diktatúrájával
2007.06.24. 18:02

A Kun Béláék vörös diktatúrájával szembeszálló magyar hazafiaknak is kijár a tisztelet. Azoknak a hősöknek, akik az 1919. június 24-én kirobbant ludovikás felkelés során szembeszálltak a kommunizmus magyarországi képviselőivel, a Tanácsköztársaság vezetőivel. A ludovikás felkelés, bár csak egyetlen napig tartott és elbukott, elég volt ahhoz, hogy megrengesse a kommunista diktatúra amúgyis ingatag építményét.

A jelet a Dunán szolgáló monitorhajók ágyúlövései adták meg, amikor lőni kezdték a szovjetházzá átalakított Hungária Szállót. A felkelés legfőbb vezetője Lemberkovics Jenő százados volt, neki engedelmeskedett a Ludovika 144 tanára és 137 növendéke, a Vilmos-laktanya és a huszárlaktanya katonái, három monitor (Csuka, Maros, Pozsony) legénysége, valamint közel ezer önkéntes civil. A felkelés kirobbanásakor negyven ludovikás növendék Grassy József főhadnagy vezetésével elfoglalta a József-telefonközpontot, lefegyverezték a Vörös Őrséget és megszállták a főváros egyes csomópontjait. A megmozdulást színleg támogatta Budapest kommunista városparancsnoka, az eredetileg szociáldemokrata Haubrich József is. A felkelők itt követték el az első nagy hibát, ugyanis megbíztak benne.

A Kun Béla vezette diktatúra természetesen komoly erőket mozgósított a felkelés letörésére. Lőwy Béla, a József-telefonközpontból a felkelők elől megszökött politikai komisszár mintegy ötven vöröskatonával megpróbálta visszafoglalni a telefonközpontot, ám a kísérlet kudarccal végződött, Lőwy pedig golyót kapott a fejébe, és meghalt. A felkelők kitartottak, sorra verték vissza a vörösök támadásait, és a nap folyamán Budapest több pontján is szétkergettek gyülekező kommunista csoportokat. Időközben azonban, árulás folytán, a forradalom vezetőjét, Lemberkovics századost a Vilmos-laktanyából elmenőben letartóztatták, s a kommunista főparancsnokságon egy Weisz Fülöp nevű komisszár parancsára meggyilkolták. Június 24-én estére a vörös fegyveresek megszállták a Ludovika Akadémia körüli utcákat és tereket, s elfogták a felkelők és az ekkor már nyíltan ellenük tevékenykedő Haubrich József között közvetítő hazafiakat. A Ludovika lassan elszigetelődött, nem tudott kapcsolatot teremteni a külvilággal, Június 25-én hajnalra a felkelés elbukott, a telefonközpont védőit irányító tisztek kénytelenek voltak megadni magukat, elkerülendő a további áldozatokat. A József-telefonközpontot elfoglaló tiszteket utcai lincselés keretében akarták meggyilkolni az Oktogonon, de ezt Guido Romanelli, a Magyarországon szolgálatot teljesítő olasz antantmisszió parancsnoka megakadályozta.

A felkelők vezetőit vörös bíróság elé állították, egyeseket életfogytiglani fegyházra ítéltek, másokat évtizedes kényszermunkára. Voltak, akiket halálra szántak, az ítéletek végrehajtására azonban már nem maradt idő, hiszen 1919 augusztusában megbukott a vörös diktatúra. Egy ludovikás tisztet azonban brutális módon, számtalan késszúrással meggyilkoltak és a Dunába vetettek.

A ludovikás felkelés, bár csak egyetlen napig tartott és elbukott, elég volt ahhoz, hogy megrengesse a kommunista diktatúra amúgyis ingatag építményét. A katonák és a civilek összefogása bizonyította, hogy széles társadalmi kör áll szemben egy szűk bolsevik csoportosulással, még akkor is, ha a körülmények szerencsétlensége és Károlyi Mihály destrukciója következtében éppen ennek a csoportosulásnak a kezében volt a hatalom. 1919. június 24-e világossá tette, hogy a népbiztosok terrorja hamarosan összeomlik, ami alig egy hónappal később be is következett. Tudták ezt a kommunisták is, s páni félelmükben már nem merték a korábban tőlük megszokott módszerekkel megtorolni a felkelést.

hunhir.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szociáldemokrata, telefonközpontot, városparancsnoka, csoportosulással, engedelmeskedett, csoportosulásnak, kényszermunkára, elszigetelődött, életfogytiglani, ellenforradalom, korvettkapitány, diktatúrájával, telefonközpont, vöröskatonával, kezdeményezett, megakadályozta, magyarországon, visszafoglalni, letartóztatták, végrehajtására, lefegyverezték, kirobbanásakor, szembeszálltak, huszárlaktanya, augusztusában, közreműködője, következtében, csomópontjait, antantmisszió, képviselőivel, meggyilkoltak, természetesen, magyarországi, szétkergettek, meggyilkolták, tevékenykedő, dunai monitorok, legkiválóbb tisztek, vörösuralom ellen, gyűlölt szovjetházat, vörös csőcselék, vörösökkel vívott, kommunizmus magyarországi, ludovikás felkelés, kommunista diktatúra, szovjetházzá átalakított, felkelés legfőbb, huszárlaktanya katonái, felkelés kirobbanásakor, főváros egyes, megmozdulást színleg, eredetileg szociáldemokrata, Szent Iván, Zemplén Szilárd, Böhm Cosimus, Mindszenthy Árpád, Görgey Richárd, Csicsery László, Máhr Jenő, Hungária Szállót, Horthy Miklós, Vitézi Rend, Dobai Miklós, Lemberkovics Jenő, Grassy József, Vörös Őrséget, Haubrich József, Lőwy Béla, Weisz Fülöp, Ludovika Akadémia, Guido Romanelli, Károlyi Mihály,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Png fotel  Facebookon kaptam  Alázat  Csak a fogyatkozás látható  Még csak most kezdődik a nap  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Adakozás  Egy maradéktalanul uralt világ  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Alázat  Kellemes délutánt kívánok  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  képre írva  Alázat  Próbálj meg ...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Makszim Gorkij gondolata  Reménység és erő Krisztustól e...  Sose bánj semmit  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Nagyi telefonál  Jónás Tamás – Végtelen b...  Png virág  Facebookon kaptam Krisztinától  Png nő  Az igazi szeretetért rendszeri...  Neked tudnod kell  Png nő  Akarat  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Adakozás  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Erdőn  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Neked tudnod kell  s immár én is felragyogva, ért...  Alázat  Adakozás  Albert Einstein gondolata  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png telefon  Mindig jusson idő nevetni  Png rózsa csokor  Png telefon  Facebookon kaptam  Akarat  Kövesd a cowboyt!  Rátalálsz  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Alázat  Egy lelki imádság  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Soha ne kedvezz...  Németh László tollából  A jó emberek mindig szépek mar...  Fekete István - Akác  Png kutya  Neked tudnod kell  Png cica  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Png virág  Facebookon kaptam  képre írva  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Kövesd a cowboyt!  Szép estét kedves látogatóimna...  Soha ne kedvezz...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Gonosz démon-álarc  s immár én is felragyogva, ért...  Png csokor  Facebookon kaptam  Akarat 
Bejegyzés Címkék
dunai monitorok, legkiválóbb tisztek, vörösuralom ellen, gyűlölt szovjetházat, vörös csőcselék, vörösökkel vívott, kommunizmus magyarországi, ludovikás felkelés, kommunista diktatúra, szovjetházzá átalakított, felkelés legfőbb, huszárlaktanya katonái, felkelés kirobbanásakor, főváros egyes, megmozdulást színleg, eredetileg szociáldemokrata, első nagy, felkelés letörésére, felkelők elől, kísérlet kudarccal, felkelők kitartottak, vörösök támadásait, forradalom vezetőjét, kommunista főparancsnokságon, vörös fegyveresek, felkelés elbukott, telefonközpont védőit, további áldozatokat, felkelők vezetőit, ítéletek végrehajtására, vörös diktatúra, ludovikás tisztet, civilek összefogása, szűk bolsevik, körülmények szerencsétlensége, kezében volt, népbiztosok terrorja, hónappal később, korábban tőlük, szociáldemokrata, telefonközpontot, városparancsnoka, csoportosulással, engedelmeskedett, csoportosulásnak, kényszermunkára, elszigetelődött, életfogytiglani, ellenforradalom, korvettkapitány, diktatúrájával, telefonközpont, vöröskatonával, kezdeményezett, megakadályozta, magyarországon, visszafoglalni, letartóztatták, végrehajtására, lefegyverezték, kirobbanásakor, szembeszálltak, huszárlaktanya, augusztusában, közreműködője, következtében, csomópontjait, antantmisszió, képviselőivel, meggyilkoltak, természetesen, magyarországi, szétkergettek, meggyilkolták, tevékenykedő, lemberkovics, szovjetházat, sorhadnagyok, megmozdulást, monitorhajók, bizonyította, késszúrással, destrukciója, szembeszálló, módszerekkel, meggyilkolni, tengerészeti, szovjetházzá, hazafiaknak, megszállták, körülmények, vezetésével, fegyveresek, fellázadtak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2637
  • e Hét: 16867
  • e Hónap: 27978
  • e Év: 181474
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.